Doe jij de deur open als niemand aanklopt? Deze vraag stelde een zen meester aan een van zijn leerlingen. Bevreemdend misschien? Wat denk jij dat het betekent, die vraag? Denk er eens over na!

Als ik je nu de verdere context geef, snap je het meteen. De zen meester vroeg het aan een vrouw die feng shui consulente was en die ontzettend graag mensen wilde helpen. En dat dan ook te pas en te onpas deed. Constant vertelde ze mensen wat hun probleem was en hoe ze die op konden lossen. Dat deed ze ook bij mensen die er niet op zaten te wachten. Doe je de deur open als niemand aanklopt?

Toen ik dit hoorde besefte ik dat ik redelijk vaak naar de deur loop als er niet wordt geklopt. Als ik weer eens enthousiast was over een nieuwe theorie, methode, boek of zelfs snack dan zou iedereen dat weten ook “Moet je écht lezen/kijken/doen/proeven! Echt iets voor jou!” Het komt uit een gepassioneerd en goedbedoelend hart, maar natuurlijk is het heel irritant voor de “niet-aanbellers”. En heel vermoeiend voor mij. Want als mensen niet om hulp vragen, dan gaan ze er ook niets mee doen. Dan is het allemaal verspilde energie. En je wordt er ook nog eens kribbig van en zuur. “Stank voor dank” denk je dan.

Maar wat te doen als je zo’n enthousiaste piel bent die het gaaf vindt om kennis en ervaringen te delen en anderen verder te helpen daarmee? En je niet iedere ziel die je tegenkomt zomaar ongevraagd van straat mag trekken om ze te coachen en te behandelen? Nou, dan start je een blog of social media kanaal. En dan ga je los 🙂

Dit laatste stukje vloog uit mijn typende vingers, maar het is wel waar natuurlijk. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om je ei kwijt te kunnen. Bloggen en delen op social media is een prima manier om je deur open te zetten zodat mensen die jouw hulp zoeken en nodig hebben, je weten te vinden. En dan hoeven ze niet eens aan te kloppen, maar kunnen ze gewoon over de welkom mat stappen, een heel verschil!

En dan aan de andere kan …vraagt het van je dat je je beheerst met de moeder van je dochter’s vriendinnetje, je tante Bep en de buurvrouw. Je weet echt wel wanneer iemand oprecht méér wil weten en wanneer niet. Als iemand niet klopt, stop ze dan ook niets toe. Dat is wel zo vriendelijk. En het zorgt ervoor dat ze je niet gaan mijden omdat je zo’n irritante betweter bent.

En dan wil ik je bedanken dat je over mijn welkom mat bent gestapt en dit hebt gelezen. Wat fijn! Ik ben altijd benieuwd of je er iets mee gaat doen en of je het herkent, laat het me vooral weten door hieronder wat achter te laten in de reacties, of door me te mailen op info@moniquecoppens.nl