Toen ik een jaar of 10 was en mijn broer net aan zijn punkfase begon, hing er een poster op zijn kamer van zijn favoriete punkgroep The Damned, met foto’s van de bandleden en deze zin, in van die krantenknipselletters: “We’re only in it for the money”

Nadat ik de poster een paar keer had bekeken, begon ik mijn broer vragen te stellen. Mijn eerste vraag was natuurlijk …

“Wat betekent die zin?” 😉

“We doen het alleen maar voor het geld” zei mijn broer.

Ik keek hem niet begrijpend aan. “Wat doen ze alleen maar voor het geld?” Hij zuchtte diep, dacht na en zei. “Kijk, ze vinden het grappig om mensen te shockeren door te zeggen dat ze het alleen voor het geld muziek maken.” Ik puzzelde verder op de poster.

Ik had nog meer vragen:
“Zitten ze dan alleen in een punkband voor geld?”
“Vinden ze het niet leuk om muziek te maken?”
“Verdienen punkbands veel geld dan?”

Waarschijnlijk zuchtte hij nog een keer. “Nee, punkbandjes verdienen heel weinig geld, als ze al geld verdienen. Daarom is het zo grappig. Natuurlijk doen ze het niet voor het geld. Maar het is shockerend en grappig om te zeggen dat je het voor het geld doet. Punk is shokeren”.

Ik dacht er verder over na. En toen begreep ik het nog niet echt. Maar ik denk dat de boodschap die ik er uit onbewust uit oppikte deze was:

“Het is echt stom en slecht om iets voor het geld te doen. Zeker als je het leuk vindt om te doen.”

En dit hier, is een voorbeeld van hoe een onbewuste overtuiging zich in je nestelt. En het vervelende aan onbewuste overtuigingen is dat ze je gedrag én je leven beïnvloeden zonder dat je het weet. Onbewuste overtuigingen sturen je acties namelijk net zo zeer als bewuste intenties. Misschien nog wel meer.

Met deze onbewuste overtuiging “op zak” is het best moeilijk om geld te verdienen met iets wat je leuk vind om te doen. “Want het is zo leuk en het gaat zo makkelijk. Je doet het toch niet voor het geld?!” zegt een stemmetje. “Mensen zullen je een geldwolf vinden!”
En zie hier het recept voor mislukking van je bedrijf. Hierdoor ga je of te véél gratis weggegeven en/of ontzettend lage prijzen rekenen. En dan is het hard werken voor weinig.

Ik weet er alles van en ik heb me dan ook burnout gewerkt in mijn bedrijf. Terwijl het toch echt mijn passie was. Het was niet vol te houden om er geld op toe te leggen en er zo veel in te steken. En ik deed het allemaal zelf. Onder andere door die onbewuste overtuigingen die ik had over “het niet mogen doen voor het geld”

Maar juist omdat ik zo’n sterke drang heb om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, was het voor mij heel moeilijk om het op te geven. ik heb ook echt geprobeerd weer gelukkig te zijn met een baan en verder niets. Maar dat werkt voor mij niet.

En daarom heb ik moeten leren dat ik mezelf toestemming moet geven om het óók te doen voor het geld. Als ik een bedrijf wil, dan ben ik het aan mezelf verplicht het winstgevend te maken en mezelf goed uit te betalen. Anders is het geen bedrijf en kan ik niet op een stabiele manier mijn bijdrage te leveren. Dan ben ik namelijk druk met “overleven”.

Voor mij en vast ook voor andere ambitieuze bewuste ondernemers is het gewoon heel simpel:
We doen het voor het geld. Én voor een betere wereld.


Herkenbaar?

Voel jij je ook nog ongemakkelijk als je praat over jouw prijzen? En heb je moeite met geld ontvangen? Ik heb een heel mooi VIP pakket “Money Mindset” wat je kan helpen om vol overtuiging goede prijzen te vragen voor wat je doet en waarmee je je relatie met geld verbetert!

Hier vind je meer informatie over Money Mindset”