Toen ik psychologie studeerde had je de keuze uit een viertal afstudeerrichtingen. “Gezondheidspsychologie”, “Kinder- en Jeugd”, “Arbeid & Organisatie” en “Economische” psychologie. Ik vond ze geen van alle interessant genoeg. Van de eerste twee kon ik natuurlijk het nut inzien, maar ik wilde geen hulpverlener worden. En die laatste twee richtingen vond ik zó onnozel. Ongelofelijk dat daar hele studierichtingen aan gewijd werden! In mijn ogen ging de ene tak zo ongeveer alleen maar over leiderschap en in de andere over hoe je mensen kon manipuleren om spul te kopen. Ik haalde er mijn geneusringde neus voor op en koos een eigen weg.

Die eigen weg werd een vrije afstudeerrichting met een mix van onderzoekstechnieken en cultuurpsychologie. Want dát was het echte werk vond ik. Met cross-cultureel onderzoek kun je namelijk nagaan wat de invloed is van opvoeding en omgeving op het menselijk gedrag (nurture) en wat aangeboren is (nature). Dát vond ik interessant en ik wilde grootse, wezenlijke dingen ontdekken.

Nu ik jaren later terugkijk op mijn keuzes destijds en op wat ik nu doe, dan moet ik best wel even grinniken om de ironie. Ik heb geen grootse, wezenlijke dingen ontdekt in de psychologie. Wel daarbuiten. Maar nog grappiger is dat ik tegenwoordig ondernemers help om zichzelf en hun producten beter in de wereld te zetten. Plat gezegd help ik ze bij leiderschap en het maken van reclame. Onderwerpen die thuishoren in de studierichtingen die ik volslagen idioot vond. Hoe is het mogelijk dat ik toch op deze onderwerpen ben uitgekomen terwijl ik er zo mijn neus voor ophaalde? Dat heb ik me regelmatig afgevraagd. En het antwoord is dit…

Omdat ik ben in gaan zien dat het geen oppervlakkige onderwerpen zijn.
Leiderschap en Marketing.
Ik ben er de waarde van in gaan zien.

Niet voor multinationals trouwens, die zoeken het maar uit. Maar voor de mensen met wie ik wil werken. Bewuste en ambitieuze ondernemers die de wereld een stukje mooier willen maken. De helpers, healers, coaches, yogadocenten, wereldverbeteraars en kunstenaars die een grotere roeping voelen. Mensen willen helpen. De wereld willen verbeteren. Moeder aarde willen steunen. Er zijn zoveel mensen die zo veel moois teweeg zouden kunnen brengen, maar vaak komen ze niet uit de verf als ze een bedrijf beginnen. Hoe zou de wereld eruit zien als ze dat wel zouden kunnen?

En dat kan komen omdat ze er niet écht voor durven gaan om het goed aan te pakken. Dan heb je zelfvertrouwen nodig, lef en helpende gedachten en gewoontes. Doorzettingsvermogen ook. En om je diensten en producten onder de aandacht van de juist mensen te brengen ontkom je er niet aan iets te doen aan reclame. Naar buiten treden met wat je kan en weet (weer leiderschap). Wat ik in mijn omzwervingen en ondernemingen heb gemerkt is dat als je dingen niet omarmt, je alleen maar op hobby niveau bezig kan zijn. En dan bereik je niet zo veel. En het frustreert enorm, je voelt dat je niet doet wat je moet doen. Dat je je talenten en vaardigheden verspilt.

Dit besef heeft er bij mij toe geleid dat ik me ben gaan verdiepen in leiderschap en marketing. Het is echt een hele reis geweest. Je groeit als mens echt enorm van ondernemen. Dat was onverwacht. Hoeveel diepgang het heeft. En in het coachen van anderen op deze gebieden ontdek ik keer op keer dat mijn behoefte aan grootse, wezenlijke ontdekkingen ruimschoots bevredigd wordt. Ik pluis met de persoon die ik voor me heb uit wat nu precies datgene is wat zij op een unieke manier kunnen bieden. En hoe je dat dan naar buiten brengt. Het is heerlijk om te doen en super om te weten dat ik op deze manier mensen help en bijdraag aan een betere wereld, via deze ondernemers.

Leiderschap, marketing, geld, ondernemen. Het blijken helemaal geen oppervlakkige onderwerpen te zijn. Het is een richting die je écht moet kiezen als je serieus werk wil maken van je missie. Hopelijk heb ik je hiermee een zetje gegeven mocht je nog twijfelen. Je bent hier niet voor niets. Ga het aan en ga ervoor!

En als je zin hebt om met mij uit te pluizen wat je missiebedrijf is en hoe je daar het beste mee naar buiten kan komen, vraag dan een ontdekgesprek aan door je hier aan te melden. Is het jouw tijd, dan spreek ik je graag!

Volgende week vertel ik je meer over een aantal waardevolle leefregels om je leiderschap te vergroten. En dan op een bezielde manier natuurlijk, met klasse en hart. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor mijn wekelijkse inspiratiemails.

En heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ze naar info@moniquecoppens.nl