Labyrint Lopen

Wat is een labyrint?

Het labyrint is een geometrisch patroon waarin een lijn, één weg naar binnen kronkelt. Het ziet er uit als een doolhof, maar het zijn absoluut verschillende dingen. In een doolhof zijn er veel doodlopende wegen en raak je de weg kwijt. Je zoekt je weg. Het labyrint heeft maar één weg. Naar binnen. En weer terug naar buiten. Je vindt altijd je weg, je kan het niet missen! Het staat daarmee symbool voor je levenspad. Je kan niet níet op je pad zijn en als je je daaraan over kunt geven, kun je met meer vertrouwen en rust je levenspad bewandelen, je komt er toch wel.

“In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je je weg”

Het labyrint komt in heel veel culturen voor en is al heel oud. Ze worden ook vaak gevonden in kerken (het meest beroemde ligt in de kerk van Chartres). Er zijn verschillende soorten en vormen en men zegt dat ze vaak opduiken in tijden van grote transformatie en verandering.

Wat doet een labyrint

Het labyrint is het meest wonderlijke instrument dat ik ken. Je kan het gebruiken als meditatie middel, om te verstillen. Het is een weg naar binnen. Men zegt dat het lopen door de bochten je hersenen een seintje krijgen om te verstillen. Maar het kan ook een magische werking hebben: Je kan door het lopen antwoorden vinden op vragen die je hebt en je ware zelf beter leren kennen. Die inzichten en kennis neem je op de terugweg mee naar buiten, “de wereld in”.

Het labyrint stelt niet de vraag: “Ga je juist of ga je verkeerd?”
Het labyrint stelt de vraag: “Ga je?”
(Gernot Candolini)

Het labyrint lopen

Je kan heel makkelijk met labyrinten werken, je kan ze namelijk met je vinger lopen. En echt bijzonder is het om met je voeten een labyrint te lopen, bijvoorbeeld in een kerk, of in de natuur. Er zijn verschillende labyrinten waar je terecht kunt: Op deze website vind je alle labyrinten ter wereld. Op de website van Labyrintwerk vind je veel extra informatie

Mijn labyrinten

In mijn coaching en activiteiten gebruik ik regelmatig de kracht van het labyrint. Zo heb ik een schitterend vingerlabyrintbord van Ingrid de Man (bekijk deze video voor een impressie van haar werk). En ik heb op een mooie, groene lokatie in Tilburg een groot labyrint met een doorsnee van 16 meter aangelegd. Deze is helaas niet meer te bezoeken. Wil je meer weten over dit avontuur, dan kun je dit blog lezen. Hieronder op de pagina zie je een foto van mijn labyrint.

Kadootje! Probeer het zelf!


Klik hier om een pdf te downloaden met het Chartres labyrint. je kan deze dan uitprinten en met je vinger lopen. Het kan eventueel ook op je computerscherm.

INSTRUCTIES

  • Plaats je vinger voor de opening van het labyrint (gebruik bij voorkeur je niet-dominante hand) en neem even een moment om te verstillen of een vraag te stellen.
  • Ga vervolgens het labyrint in door met je vinger de baan te volgen naar het midden. Dat mag langzaam of snel, dat bepaal jij.
  • Let op je gewaarwordingen. In het midden sta je stil en voelt. Misschien krijg je antwoord op je vraag, of zie je beelden. Ontvang het gewoon, zonder het “uit te puzzelen”.
  • Dan loop je weer terug “naar buiten” naar de begin plek. Wat ben je gewaar geworden? Wat heb je geleerd? Het kan heel subtiel zijn of heel duidelijk.
  • En misschien ben je alleen maar tot rust gekomen, ook erg fijn toch? Vertrouw erop dat het labyrint haar werk doet. Je kan het zo vaak doen als goed voelt.

vredeslabyrint website header met foto's