Een beetje laat, een terugblik-op-2019-blog, ik weet het. Maar de kinders hadden vakantie en een aantal jaren geleden heb ik besloten kerst gewoon weer leuk te vinden en lekker mee te eten en te nietsen, dus ik doe mijn “Adieu 2019” wat later.

Het terugblikken op mijn jaar en vooruit kijken naar het volgende is voor mij verplichte kost. Het is namelijk zó waardevol. Ik leer er altijd van, word milder over mijn fouten en blijer van de mooie herinneringen. Het voelt alsof ik dan pas echt vooruit kan. Ik laat bepaalde dingen los en pak andere dingen juist extra beet. En van dat proces, die terug -en vooruitblik wil ik je deelgenoot maken vandaag, wie weet heb je er wat aan 😉

Om het een en ander te stroomlijnen heb ik mijn bevindingen omgevormd tot een blog met 5 lessen die ik heb geleerd in 2019

TERUGBLIK OP 2019

1. SOMS MOET JE WEGLOPEN

2019 was voor mij een jaar van loslaten. Het jaar begon met keihard ontdekken – na járen energie stoppen in het oprichten en onderhouden van mastermindgroepen – dat die groepen me niet hielpen maar hinderden om volledig te zijn wie ik ben en mijn weg te vinden. En dat deed zeer. Ik moést weg. Van een groep die als familie voelde. En dat was een moeilijk afscheid. We kwamen al meer dan 13 jaar elke maand samen. Ik heb ze nog uitgenodigd met een geprinte brief per post, zo lang is dat geleden! 😉

Maar na de initiële frustratie en het verdriet, kon ik zien dat het goed was, voor iedereen beter. Soms moet je echt alleen op pad. En doe je er geen goed aan om anderen met je mee te willen nemen. Zeker niet als de anderen die richting helemaal niet op willen bijvoorbeeld 😉 Niet de beste manier om je met anderen te verbinden, kan ik je uit ervaring vertellen nu.

2. JE MOET JE LADDER NIET TEGEN DE VERKEERDE MUUR ZETTEN

Is dat niet een of ander spreekwoord wat ons zegt dat we de ladder van het succes moeten beklimmen? Dat is een prima beeldspraak, mits je de ladder tegen de goede muur zet! Een les die ik weer eens leerde dit jaar: Ik wilde toch doorgaan met live yoga nidra lessen gaan geven, omdat ik nu zo’n mooie ruimte had gezien met de perfecte omstandigheden dit keer, dat het wel goed moést gaan! Hier zou ik er wel de energie voor hebben die het vraagt om wekelijks lessen te geven!

Ik startte op en maakte reclame, maakte lessen en zette kopjes thee, ik gaf lessen en praatte na … en ik liep er totaal op leeg. Qua energie. En dat werd niet gecompenseerd door bijvoorbeeld … de inkomsten. En zo stond ik redelijk hoog op dat laddertje met twee aardig gevulde lessen met nog aardigere mensen en….. ik zag dat het niet goed was. Verkeerde muur. Ik ben stopt met live yoga nidra lessen geven eind november 2019.

3. OPEN EINDES ZIJN HET ECHTE LEVEN

En dan voeg ik daar meteen wispelturig aan toe, misschien ga ik ooit weer wél yogalessen geven. In boeken en films wordt het verhaal vaak netjes afgerond, maar in het echte leven zitten we helaas regelmatig met van die irritante filmhuis-open-eindes opgescheept. Open eindes zijn het echte leven. Dingen worden soms niet uitgesproken of afgemaakt. Zoals ik ooit eens ergens las: “Als je overlijdt staan er vast nog dingen in je agenda”. Het zij zo. Als je dit echter omarmt, dan wordt het ook veel makkelijker om knopen door te hakken en dingen niet af te maken. Ook al weet je niet wat je daarna gaat doen. Gewoon los laten, zonder die nette strik er omheen. En dat doet me dan weer denken aan een mooi gedichtje dat ik vroeger altijd las op de wc-deur van mijn favoriete danstent:

Als je van iets houdt, laat het dan los
Als het terugkomt, is het van jou
Komt het niet terug, dan is het nooit van jou geweest

En dat dat klopt heb ik afgelopen jaar óók ervaren. In 2017 stopte ik na vier jaar hard werken met mijn online coachingsbedrijf Persoonlijk Paradijs. Dat was een héél moeilijk afscheid, het was echt mijn passie en toch ging het niet meer (Ik schreef daar toen dit blog over). Maar het was goed om het los te laten. Ik heb veel dingen bijgeleerd waardoor ik het nu anders kan doen. En de ervaring dat de wens om mijn online bedrijf weer op te pikken tóch terugkwam, die heeft me gesterkt in de overtuiging dat dit écht bij me past.

4. DURF GEWOON TE WILLEN WAT JE WILT

En dat is een mooi bruggetje naar wellicht wel de belangrijkste les. Durf gewoon te willen wat je wilt. Wow! Wat kunnen we daar moeilijk over doen hè, om onszelf toestemming te geven gewoon te willen wat we willen. Ik wil een leuk leven, er uithalen wat er in zit, weten wat het maximaal mogelijke is voor mij, ik wil een bedrijf hebben dat bij mij past, ik wil de wereld verbeteren én ik wil veel geld verdienen met doen wat ik leuk vind en sinds dit jaar …… mag ik dat eindelijk gewoon allemaal willen van mezelf! Geen censuur meer. Na een jaar of wat mezelf in een te klein doosje te hebben gestopt, ben ik er zo over uit:

Ik faal liever keihard en super publiekelijk dan dat ik in dat te kleine doosje ga zitten wegvagen omdat het daar veilig is.

Ik wilde als kind al het podium op. Verhalen vertellen. Ik loop mensen altijd te bevragen en te stimuleren. Ik heb zovéél te zeggen, zoveel te vertellen. Ik wil zo graag anderen in volle bloei zien. Ik voel me zó geroepen bij te dragen aan een betere wereld voor de volgende generaties, voor moeder aarde. En daar ga ik gewoon voor…. met mijn online bedrijf. En dit keer weet ik dat ik mezelf daarin niet moet vergeten 😉

5. VAN JEZELF HOUDEN IS DE SLEUTEL

“Ik hou van mezelf en ik ben goed zoals ik ben”. Krijg jij het uit je smoel terwijl je het tegen jezelf in de spiegel zegt? Ik heb deze oefening lang gedaan, en regelmatig dat dacht mijn spiegelbeeld terug “Doe niet zo belachelijk, muts”. Maar door een samenloop van omstandigheden (lees: onsubtiele wenken van het universum) werd het boek “Je kunt je leven helen” van Louise Hay me dit jaar weer voorgelegd en ik vind het samen te vatten als: “Van jezelf houden is de sleutel tot alles”.

Ik deed de oefeningen, overwoog dingen opnieuw. Ik vergaf, ik vergaf, ik vergaf. En toen begon ik het te voelen. Het is goed om van jezelf te houden en de ene dag is dat makkelijker dan de andere dag. Maar door van jezelf te houden ga je zien dat het leven te kort is om genoegen te nemen met dingen die je niet voeden.

En dat is een mooi bruggetje naar de vooruitblik op 2020, want als ik één intentie heb, dan is het om er echt voor te gaan dit jaar. Voor wat ik graag wil doen, maar ook super spannend vind. Ik ga werken aan mijn grote wensen! En opruimen wat daar niet bij past.

Vooruitblik op 2020

Wenswerk

Een van die wensen is om mijn WensWerk boek ein-de-lijk af te schrijven. Ik ben er in 2015 mee begonnen, heb een pagina of 50 liggen en heb het daarna achterop het ‘to do’ stapeltje gelegd. Ik ben er van weg gerend. Ik heb het losgelaten maar het irritante ding komt steeds terug. En zo heb ik gaande weg ontdekt dat ik er niet aan verder schrijf omdat ik het lastig vind mezelf bloot te geven. “Wie zit daar nu op te wachten?” Denk je dan, maar eigenlijk is het “Shit, maar dát wil ik niet laten zien!”

Yep, kort gezegd: Eerst moet ik succesvol en perfect zijn, dan mag ik dat boek schrijven. En dat bleef ik denken terwijl ik wist dat mijn boek daar juist helemaal niet over gaat! Waar mijn boek over gaat is dit: Je hebt bepaalde verlangens die echt uit je ziel voortkomen en die soms moeilijk te vatten en te volgen zijn. Maar als je dat avontuur aan durft te gaan, dan kom je op zo’n mooie plek uit. Op een plek waar je het echt fijn hebt met jezelf. Precies daar waar je bent.

Je moet ervoor op reis en zonder verlangens en wensen, maak je die reis niet. Niet alle wensen kloppen. Zie mijn relaas hierboven 😉 Maar mét je wensen bezig zijn, het doén en aangaan, dát is waar het om gaat. Daar voel je een bepaalde levendigheid door die het leven de moeite waard maakt. Wat me doet denken aan een van mijn favoriete citaten van Anodea Judith:

We zijn niet op zoek naar de betekenis van ons leven
We zijn op zoek naar onze levendigheid
Want als we die gevonden hebben, is de betekenis van ons leven héél duidelijk

Dát. Daar ga ik voor in 2020!

En jij? Waar ga jij voor in 2020?

En aan welke tip heb je het meeste gehad?
Vertel het me hieronder op deze pagina in een reactie!


Meer inspiratie?

Schrijf je in voor mijn “Inspiratiemails” en ik stuur je iedere week, mooie woorden en fijne oefeningen om jezelf en je bedrijf krachtig in de wereld te zetten! Klik hier om je aan te melden!