Wat denk jij over geld? Als ik je dit vraag dan ga je erover nadenken en dan geef je een antwoord vanuit je bewuste brein. Maar laat me je vertellen….je hebt ook een heleboel gedachten en overtuigingen over geld waar je je niet zo bewust van bent. En dat is lastig, want je gedachten bepalen hoe je de wereld ziet en ze bepalen de acties die je onderneemt. Zou mooi zijn als we dan heel bewust onze gedachten kunnen kiezen toch? Dat is helaas niet het geval…

Veel van je gedachten zijn super automatisch en onbewust. Ze zijn aangeleerd, of onbewust opgepikt en ze komen pijlsnel bij je binnen en je hebt er niet veel keuze in. Dat denken we vaak wel. We voelen ons dan ook schuldig of worden boos op onszelf als we negatieve, of niet-helpende gedachten hebben. Maar schuld en schaamte helpen niet om het te stoppen. Ze zijn niet eens relevant!

Ik hoorde een mindfulness trainer dat een keer mooi uitleggen, ze zei:
“Die eerste gedachte, die krijg je gewoon. Dat is een cadeautje. Daar kun je jezelf eigenlijk niet verantwoordelijk voor houden, het is er gewoon. Dus je hoeft je niet te schamen, of je schuldig te voelen. Het goede nieuws is dat je daarna, als je bewust aanwezig blijft, de kans hebt een nieuwe gedachte te kiezen. Daarbij helpt mindfulness als oefening, omdat het de kans vergroot dat je je bewust wordt van die eerste gedachte, zodat die niet de vrije loop krijgt, maar dat er een bewuste keuze komt.”

Waarom vertel ik je dit? Omdat negatieve gedachten je erg kunnen ondermijnen als het gaat om ondernemen. Ondernemen betekent letterlijk “in actie komen” en gedachten en overtuigingen hebben een grote invloed op wat je wel en niet verkiest te doen en hoe je het doet. Dan betekent dat het heel belangrijk is om je gedachten in check te houden als je positieve resultaten wilt zien van je acties. Gedachten komen eerst.

En het is zaak om juist die eerste, vaak negatieve of twijfelachtige gedachten te onderscheppen. Zodat je ze kunt vervangen door een gedachte die je wél helpt ondernemen en groeien. In mijn Money Mindset Intensive is er één hele mooie oefening aan geweid. We diepen dan die onbewuste, negatieve gedachten en twijfels op en bekijken wat je liever zou denken. Daar komen vaak hele mooie dingen uit, die niet slechts een omkering zijn, maar een hele nieuwe invalshoek geven.

En dan ligt de echte kracht van de Money Mindset Intensive erin dat je de mooie, nieuwe mindset die we hebben gemaakt elke dag herhaald, liefst meer dan eens en het liefst hardop. Daarmee gebeuren dan de mooiste dingen. Zo heb ik gemerkt dat ik echt verlost ben van sommige van die hardnekkige, eerste “cadeau” gedachten. Die komen niet meer op, Mijn nieuwe zelfgekozen ideeën heb ik er succesvol ingesleten en dat is heel fijn!

Zelf hiermee aan de slag?
Ga er eens voor zitten en schrijf alle negatieve uitspraken op die je jezelf wel eens hoort denken en zeggen over geld en je bedrijf, of over je eigen kwaliteiten. Je weet ze waarschijnlijk wel te vinden als je het aandurft. Het zijn de gedachten waardoor je je machteloos, twijfelachtig of klein gaat voelen. En maak je geen zorgen, we geven deze verklaringen geen energie, we maken gewoon een inventarisatie. Nu kun je er meer alert op zijn, dat als ze in je opkomen, dat je een andere gedachte kunt kiezen!

Natuurlijk is er veel meer over te zeggen en mee te doen. Mocht je dat met mij willen doen, dan nodig ik je van harte uit om mijn Money Mindset Intensive te doen.

Hier vind je meer informatie over die korte, maar o zo krachtige coachsessie en als je vragen hebt en/of met mij af wilt stemmen of het passend voor je is, stuur me dan een mailtje om een ontdekgesprek aan te vragen