Laten we het eens hebben over time-management. Dat klinkt niet spannend. En dat is het misschien ook niet. Maar het is wel nuttig. Tijd is voor veel mensen een probleem. Zoveel te doen, zo weinig tijd! Het doet me meteen denken aan een mooie quote die zich niet zo mooi laat vertalen, dus doe ik dat dit keer niet:

“You can do anything, but not everything.” ― David Allen

Ah. Ik word er altijd een beetje depressief van als ik die lees. Vooral omdat íe zo waar is. En omdat ik iemand ben die véél, héél véél dingen leuk vind. Waardoor kiezen voor mij wat moeilijker is dan voor van die mensen met een heel keurig afgebakend, aangeharkt interessegebiedje.

Het is daarom niet verwonderlijk dat ik me op een gegeven moment ontzettend ben gaan verdiepen in time-management. Dat was toen ik mijn eerste full-time baan kreeg. Dat was ineens veel. Zo! En daar was ik ‘s avonds best moe van. En dan had ik na al die vervelende huiselijke karweitjes als boodschappen doen, koken, de was ophangen etc…ook nog gewoon GEEN tijd meer over! Of niet genoeg in ieder geval.

En dus….ging ik aan de slag met time-magement. Dat werd overigens ook bevordert doordat mijn kamergenote op de universiteit een time-management fanatiekeling was. Verwonderd keek ik toe hoe ze op een dag elke minuut die ze spendeerde noteerde. Als ik haar vroeg om een pen te lenen werden die 30 seconde die ze kwijt was om “ja” te zeggen en mij die pen te overhandigen opgeschreven “Monique pen geleend – 30 sec”. Oké…ik overdrijf. Een beetje. Wat ze hier deed was een oefening uit het boekwerkje omtrent deze materie (een classic van Alan Lakein “How to Get Control of Your Time and Your Life”). Ze noteerde waar ze haar tijd aan spendeerde om er meer inzicht in te krijgen.

Algauw ging ik ook met dit boekje aan de slag en bekeek ik waarmee ik mijn tijd zoal vulde en ik ging over tot het maken van ellenlange to do lijsten waarvan ik de items die erop stonden opdeelde in A, B, of C items. Waarbij de A items het belangrijkst waren en de C items het minst belangrijk. Goed. En dat was me wat. Ik vond het heel moeilijk te beslissen wat belangrijk was en wat niet. Niet te doen eigenlijk.

En dan die oefening waar je aan moest geven waar je over één jaar, vijf jaar en tien jaar wilde zijn. Dat greep me echt naar de keel. Nu terugkijkend snap ik dat heel goed…..ik zat gewoon helemaal op de verkeerde weg, maar toen had ik dat inzicht nog niet. Al voelde ik wel een soort van “euh?” toen ik opschreef dat ik over vijf jaar zou zijn gepromoveerd en goed onderweg was in mijn wetenschappelijke carrière.

Ik denk dat hier mijn hernieuwde belangstelling voor “zelfverwezenlijkingsliteratuur” is begonnen. Want niets is zo verhelderend als bekijken waar je je tijd concreet aan besteed en zien dat het totaal niet strookt met wat je eigenlijk belangrijk vindt. En dan kun je heel moeilijk prioriteiten stellen. Dat was dan ook mijn grootste probleem met die ABC methode. Gek werd ik ervan.

Inmiddels ben ik 17 jaar verder en heb ik heel wat verschillende tijdsmanagement systemen uitgeprobeert en nog altijd komt het neer op hetzelfde “als je weet wat je belangrijke doelen zijn, dan is het heel makkelijk om te kiezen welke dingen er wel en niet toe doen”. Dat geldt zeker voor je bedrijf. Op de momenten dat ik niet helder voor ogen heb waar ik mee bezig ben, of waar ik naar toe wil werken, dan wordt ik ontzettend afgeleid door “alles-wat-ik-kan-doen-in-om-en-voor-mijn-bedrijf en ga ik informatie verslinden. En dan kom je in no time nergens. Wat ik dan probeer te doen (lukt niet altijd) is reflecteren en verhelderen wat er nu op dit moment belangrijk is voor mijn bedrijf en wat de volgende stappen zijn.

Herken je dit “info verslinden en rondtollen”?

En kan je wel wat hulp gebruiken bij het stellen van de juiste doelen voor jouw bedrijf op dit moment? Boek dan nu een “Bedrijfsverheldering” met mij. Dit is een introductie coaching waarin we jouw bedrijfsdoelen verhelderen zodat je weet wat jouw volgende stappen zijn.

Klik hier voor meer informatie over “Bedrijfsverheldering”